Outerra forum

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Outerra Tech Demo download. Help with graphics driver issues

Author Topic: my textures aren't showing up in Outerra...  (Read 254 times)

patmarrnc

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 15
my textures aren't showing up in Outerra...
« on: November 07, 2017, 10:43:37 pm »

After days of beating my head against the wall, I finally pieced clues from all over the WIKI and youtube and successfully imported a bunch of objects into Outerra. but no textures are visible. Here's what I'm doing step by step, maybe somebody can see what I'm doing wrong:

1 ) modelling in SILO 2.5.1 (a simple UVmapped cube with JPG texture... texture dimensions are 960x960p, divisible by 4)
2 ) model exported to OBJ then converted to FBX version 2013 by the Autodesk FBX conversion utility, (binary)
3 ) FBX and all textures were in the same directory when I opened it in Outerra
4 ) FBX converts to package without errors in Outerra environment. I exit all dialogs and Outerra.
5 ) I use GIMP (latest version) with the DDS plugin to convert the JPG to a DDS file, compression format DXT1
6 ) in the packages folder for the cube, I place the DDS texture file and make sure the MTL file "tex_diffuse" explicitly names the new DDS texture file
7 ) No other files in the folder are edited or changed
8 ) Re-open Outerra, F7 , select my object and place it in the scene. It is sized right... but no texture.
9 ) Video card is a GTX-1080 with 8 gigs ram and the latest drivers. AMD Ryzen 7 1800x CPU, 32 gigs of ram.  Windows 10 home

Any ideas? 

does the original texture format matter?
does it matter what model format precedes the FBX? (OBJ, DAE whatever?)
Does it matter what version of FBX is used? (The autodesk utility provides choice of versions from 2006 thru 2013, binary or ascii)

« Last Edit: November 08, 2017, 08:21:05 am by patmarrnc »
Logged

KW71

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 636
  • Love OT!
Re: my textures aren't showing up in Outerra...
« Reply #1 on: November 08, 2017, 09:40:53 am »

Hi, patmarrcn!

The easies way I can check what could be wron is if you send me:
1.- the .obj and the .fbx you converted... mmhh.. also the original .jpg file
2.- the object imported in OT: all the files included in the folder, in a zip.

Please send me the link with the sharing location (dropbox or something) here on ir a p.m.

Logged
"A man who is contented with what he has done, will never become famous for what he will do".

patmarrnc

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 15
Re: my textures aren't showing up in Outerra...
« Reply #2 on: November 08, 2017, 10:43:53 pm »

thanks! I'm travelling at the moment but as soon as I get home to the computer where all those files are stored, I'll zip 'em up and send them to you


Logged

patmarrnc

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 15
Re: my textures aren't showing up in Outerra...
« Reply #3 on: November 14, 2017, 11:10:46 am »

OK, just got back from travelling... tried to import a textured model again before sending you the files, and this time the textures followed the model into my scene!! Awesome! I don't know what I did differently,  but hopefully the procedure I used will continue to produce models with visible texture. Next stage will be to study how others are creating models that can be animated in Outerra

All of the examples I've looked at so far have been uvmapped such that one texture file services the whole model. Is it possible to have a model with components, each of which has its own texture?
« Last Edit: November 14, 2017, 10:57:14 pm by patmarrnc »
Logged

KW71

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 636
  • Love OT!
Re: my textures aren't showing up in Outerra...
« Reply #4 on: November 15, 2017, 12:42:17 pm »

All of the examples I've looked at so far have been uvmapped such that one texture file services the whole model. Is it possible to have a model with components, each of which has its own texture?

Yes, it is possible. Each component needs its own material applied.
Logged
"A man who is contented with what he has done, will never become famous for what he will do".

patmarrnc

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 15
Re: my textures aren't showing up in Outerra...
« Reply #5 on: November 15, 2017, 02:40:37 pm »

on a related note (textures not working):

I've been having fun downloading some of the awesome mods that have been generously provided by members of the Outerra community. What an amazing resource! (Thanks to all of you who have freely shared the fruit of your diligence!)

I notice that some of what I DL and place in the packages folder, the textures don't work... and it seems to be models that were uploaded as Collada. I'm guessing that since Outerra is constantly being developed and improved, something changed after the models were uploaded.

Is there a way to fix this? Some very good models by newS (his Scandinavian village and train set for example) all import without textures. His work is so good I would hate to delete it from the packages folder if there is a way to maybe edit some files to help Outerra find and apply the textures.

Logged

KW71

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 636
  • Love OT!
Re: my textures aren't showing up in Outerra...
« Reply #6 on: November 21, 2017, 10:47:16 pm »

Send me one of the packs that are not showing the textures (or a link to download it) and I'll see if I can make it work...
Logged
"A man who is contented with what he has done, will never become famous for what he will do".

patmarrnc

  • Jr. Member
  • *
  • Posts: 15
Re: my textures aren't showing up in Outerra...
« Reply #7 on: Today at 03:07:59 pm »

I emailed news and he said I must have installed it incorrectly.  I had placed it in the following location:
C:\users\Pat\Outerra\packages\newS\ (Scandinavian building folders).  This made the models available but not the textures.

I re-read his installation instructions, and they said to place the folders here:

C:\program files(x86)\Outerra\Anteworld\packages\news\...

and for the trains to place thumbnails in the following location:

C:\program files(x86)\Outerra\Anteworld\www\images\pkg\news\...

Moving the files to this location fixed the textures in the Scandinavian village cottages and houses. but not with the trains.  Here is a link to a copy of the RAR file I DLed and tried to install:
https://www.dropbox.com/s/owfo6skqzshen0q/Trains_and_more_by_newS_v1.0.rar?dl=0

Thanks for your help! I am completely blown away by Outerra, and my enthusiasm is running faster than my ability to figure things out. But I'm taking notes, and hopefully I'll hang in there long enough to get it.
Logged